24 Ekim 2014 Cuma

Mekansal düzen deneylerinden örnekler

9-20 Ekim arasında yürüttüğümüz 4 adet deneyden geç de olsa birkaç örnek..

Konu:

A)

15x7.5 metrelik bir alanda, 0.0 kotundan bizi alıp, bir noktada 7.50 kotuna erişip, 3.00 kotunda bizi alandan uğurlayan bir yapının,

1. Basit ortogonal bir düzen ile (ürünleri incele),
2. karmaşık bir ortogonal düzen ile (incele),
3. öncekilere ek olarak eğik elemanlar da kullanan bir düzenle (incele),
4. eğri elemanlar kullanmanın da serbest olduğu bir düzen ile üretilmesi (incele).

B)

Ürünlerin (1) maketler, (2) plan ve kesit çizimleri (buradan erişilir) ve (3) ışık deneylerini içeren fotokopi fotoğraf levhalarıyla (erişiniz) sunulması ve sergilenmesi.

(ölçek: 1/50)


(1)
























(2) (Anlatım Teknikleri 4)

















(3)




gezmeye devam

Yine güzel bir öğleden sonra, Sabancı Müzesi'ndeki "seed" binasını ve Miro sergisini gezmeye gittik. Biraz bina kesiti çalıştık, biraz da sanatçının üretimiyle dertlendik. Neden yapıyor yani öyle bişey niye?


23 Ekim 2014 Perşembe

yeni sergi

20 ekim pzt. günü çeşitli düzen ve mekan oluşturma denemelerinden ve bunların farklı anlatımlarından oluşan yeni sergimizi açtık (4 ayrı deneme için: maket x 4 (basit ortagonal, karmaşık ortagonal, eğikli, eğrili), planlar ve kesitler x 4 (buradan erişilir), ışık-gölge denemelerine ait fotoğraf/fotokopi levhası x 4 (erişiniz)). Sergi BİM'in önündeki koridor boyunca uzanıyor.
(Seçme işleri bilahare buraya paketleyeceğiz)..

18 Ekim 2014 Cumartesi

17 ekim gezisi

Henüz bir adı bulunmayan yeni işimiz için denemeler yapmaya kısa bir ara verip Haliç boyunca mimarlık turuna çıktık. Hava her zamanki gibi az bulutlu ve açıktı.




6 Ekim 2014 Pazartesi

perşembe gününe ...

Değerli Az Bulutlu ve Açık katılımcıları,

9 Ekim Perşembe günü stüdyoda yeni işimize başlıyoruz. Yine çeşitli aşamaları olan ve adım adım ilerleyecek bir iş...

Perşembe günü yanınızda her tür maket malzemesiyle geliyorsunuz. Maket bıçağı, yapıştırıcı (uhu, iğne, vb.. fakat, ilginç bir şey denemeyecekseniz silikon tabancası getirmiyorsunuz), masaları korumak için bir maket altlığı ve her tür maket malzemesi (atık/atılacak malzemeleri tercih edebilirsiniz):

> Çeşitli tür ve kalınlıkta kağıt, mukavva ve kartonlar, polistren köpükler, süngerler, çubuklar, teller, ipler, folyolar ve aklınıza gelen her tür malzemenin bir bolluğu.

Tabii ki eskiz defterinizi (ve ek olarak eskiz kağıdı rulonuzu), kalemlerinizi ve fotoğraf çeken aygıtınızı getirmeyi de unutmuyorsunuz.

Bunların dışında, en geç çarşamba akşamı saat 20:00'ye kadar, bugüne kadar yaptığınız işlerin düzgün ışıkta fotoğraflanmış, ya da taranmış, 300 dpi çözünürlükte ve doğru boyutlara kroplanmış imajlarını dropbox'ta ilgili klasörlere yüklüyorsunuz (Dropbox'u açıp hangi işlerin istendiğini klasör adlarından çıkarsayınız). Eğer klasörümüzün kapasitesi dolarsa bu postaya yorum yazıp haber veriyorsunuz, yenisini açıyoruz.

Herkese keyifler,
Perşembe görüşürüz.

2 Ekim 2014 Perşembe

Bayram arası ödevi (Anlatım Teknikleri 3)


Anlatım Teknikleri dersinin ilk ana ödevi geldi çattı (evet bundan öncekiler sadece egzersizdi). Şimdi bu ödevde biriktirdiğiniz tüm becerileri bir araya getirip derli toplu sunmanızı bekliyoruz.

Bu çalışma Simon Unwin (Analysing Architecture) okuması ile başlıyor (zorunlu kısımların, yeni baskıdaki sayfa numaraları: introduction > 9-15, Arch. as identification of place + basic elements of architecture + modifying elements > 25-56, [? >] 69-78, space and structure > 171-184, case studies: the schminke house 242-249 ve house 6 [eski baskıda yok] > 258-260). Bunları okuyup bir parça sindiriyorsunuz. Sonra bayram tatilini geçirdiğiniz mevkide "iyi mimarlık" (bu her ne ise) bulup o binayı, bağlamı içinde çalışıyorsunuz. Detaylar aşağıdaki föyde, keyifler, kolaylıklar.


1 Ekim 2014 Çarşamba

Epifit'in ardından

Bayram arası öncesi yaklaşık 1 hafta uğraştığımız Epifit işinin sergisini açtık. Serginin ilk kısmı 3400 koridorunda ve 27x27x6 örüntü inceleme levhalarımızı içeriyor. İkinci kısım 3400'ün orta kesimine dağılmış bulunan Epifit'ler... "2 hafta süreyle çalıştık" yazacaktım, sonra kontrol ettim, 1 haftaymış! Bu 1 adet haftada, büyüteçleri alıp evlerde örüntüler aradık, bunları fotoğrafladık ve çizdik (burda ve burda), sonra botanik bahçesinde örüntüler aradık, bunları fotoğrafladık ve çizdik (burada), çizdiğimiz bu örüntüleri inceleyip geliştirerek çeşitli tarzlarda levha levha yeniden çizdik ve 3 boyuta taşıdık (ön teslim), sonra bunların hepsini teslim sergisi için elden geçirip yeniden çizdik (burada incelenebilir)! Ve son olarak da 2 kişilik ekipler halinde bu tecrübeler üzerinden 3400'de yerini bulan Epifit'ler tasarlayıp ürettik (aşağıda bir kaç örnek var, teslim posterleri ise burada). Çok sıkı çalışılmış, tüm stüdyoya tebrikler, bkz. (fotoğraflara tıklayarak daha büyük ebatta inceleyebilirsiniz.)

> Sunum günü Epifit'ler:




> Epifit, örüntü sergisinden örnekler:

 


 > Ve süreçte ara aşamalarda ortaya çıkan (bir anlamda çöpe giden) denemelerden küçük bir seçki: